style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

Posjet HRT-u

Fotografije uz članak 13
15.05.2017

Voditeljica u obilasku Hrvatske radiotelevizije 9. svibnja nam je bila gospođa Nada Chedid. Na početku nam je rekla nešto o povijesti HRT-a. Hrvatska je među prvim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi koja je osnovala radiopostaju – to je bilo 15. svibnja 1926. godineSaznali smo sve o samim počecima i načinu rada radija i televizije. Posjetili smo glavne studije i redakcije te smo se mogli uvjeriti u dinamičnost novinarskog posla.  U obilasku smo  čuli  mnogo općih informacija o povijesti i djelatnosti HRT-a i mnogo zanimljivosti.  Evo samo nekih: 

 

·       HRT je jedina javna televizija u RH. To znači da ona mora biti radio i televizija za sve, da se svojim programima mora obraćati svim građanima bez obzira na njihove godine, obrazovanje ili kupovnu moć. Dakle, HRT financira i kontrolira svekolika javnost.

·       u virtualnom (nama djeci najprivlačnijem) studiju sva scenografija je u računalu, a na ekran "ide" u 3D tehnici i u plavoj boji. Iz toga razloga voditelji i gosti ne smiju odjenuti ništa plavo, jer je ta boja kameri nevidljiva.

·       zbog sjajne i masne kože svi voditelji i gosti moraju biti našminkani, a odjeća ne smije imati puno sitnih detalja (to"smeta" kameri, ali i gledateljima)

·       u ponekim studijima scenografija je stalna, npr. studio Dnevnika

·       HRT ima jedan jod najvećih studija  u ovom dijelu Europe

·       u HRT-u postoje osobe (lektori) koje pregledavaju tekstove i gledaju je li sve napisano na hrvatskom književnom jeziku, a postoje i fonetičari koji se brinu o lijepom književnom izgovoru

·       hodnici HRT-a dugi su ukupno oko 32 km i često se dogodi da se novi zaposlenici izgube

·       na HRT-u postoji ukupno 250 satova – prilikom emitiranje uživo važna je svaka sekunda

·       u prostorima Hrvatskoga radija postoji "gluha soba"(najtiše mjesto na svijetu) – to  je prostor koji ne odjekuje, tj. "upija" zvukove

·       televizijski voditelji ne moraju sav tekst naučiti napamet, već ga čitaju s blesimetra

·       zidovi pojedinih studija ispisani su raznim "šalabahterima" koji služe kamermanima

·       u zgradi HRT-a nalazi se garderoba s 40 tisuća komada odjeće koja se čuva i koju je moguće unajmiti

 

Susreli smo i poznatog novinara i voditelja Aleksandra Stankovića te urednicu emisije "Pola ure kulture" Branku Kamenski. Oprostili smo se od gospođe Nade, zahvalili joj na svemu i izrazili želju da ponovno dođemo jer nam je ovaj posjet bio edukativan i zanimljiv.

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr