style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

Međureligijska suradnja

Fotografije uz članak 14
29.05.2017

Posjet džamiji


Dana 18. 5. 2017. godine, poslije nastave, učenici petih i šestih razreda naše škole koji pohađaju katolički vjeronauk, u okviru nastavnog plana i programa,  posjetili su džamiju u Folnegovićevom naselju. U pratnji su im bili vjeroučiteljica časna sestra Dragica Živković i još nekoliko profesorica naše škole.

Ispred džamije, uz nekoliko učenika koji stanjuju blizu džamije, srdačno nas je dočekala vjeroučiteljica islamskog vjeronauka Lamija Alili i nekoliko njezinih vjeroučenika.

Vjeroučiteljica Lamija nam je pričala o njihovoj vjeri i običajima, a mi smo joj postavljali pitanja. Ona nam je pokazala unutrašnjost  i džamije i objasnila čemu služe pojedini njezini dijelovi. Bilo je jako zanimljivo i puno smo toga naučili.  

                                                Lea Meštrović, 6b


BOGATSTVO JE U RAZLIČITOSTI

Provedba kurikulumskih ciljeva nastave Islamskog vjeronauka

 

Kroz nastavu Islamskog vjeronauka učenici upotpunjuju sliku o islamu kao religiji koja poziva na dijalog te upoznaju islamski stav prema drugim kulturama i religijama. Kao takva, nastava vjeronauka omogućava učenicima da ispituju što je dijalog, kakav dijalog nudi vjera islam, kako se musliman treba odnositi prema drugom i drugačijem te kakve upute daje Kur'an. Sve to im omogućava da afirmiraju mudre i blage riječi, da budu otvoreni prema trendu dijaloga, identificiraju probleme i spremno ih rješavaju dijalogom.

U okviru plana provedbe kurikulumskih ciljeva predmeta Islamski vjeronauk u OŠ Lovre pl. Matačića, kao izvannastavne aktivnosti planirane su, između ostaloga, i posjete drugim vjerskim zajednicama s ciljem proširivanja vjeronaučnih sadržaja i upoznavanja drugih kultura i religija.

Izvannastavnim aktivnostima, poput posjete župi Svete Obitelji, naši učenici postaju svjesniji vjerske, etničke i kulturološke različitosti i raznolikosti sredine u kojoj žive i djeluju ali, što je najvažnije, iz prve ruke stječu znanja o drugim vjerama, tradicijama i kulturama i na taj se način uče i navikavaju na toleranciju.

Tako je nas dvadesetak, u srijedu, 24.5.2017., u pratnji s. Dragice Živković, nastavnice katoličkog vjeronauka, nakon 6. sata,  krenulo put Držićeve ulice i crkve koja se nalazi u prostranom crkvenom parku. Zahvaljujući stručnom vođstvu s. Dragice saznali smo niz zanimljivih detalja o gradnji i organizaciji crkve i župnog ureda, dolasku i aktivnostima časnih sestara franjevki i gradnji samostana u neposrednoj blizini. Časna je upoznala učenike s temeljnim učenjem katoličanstva, glavnim i sastavnim dijelovima svake crkve poput Tabernakula (Svetohraništa), oltara, ispovjedaonice i dr.

Susret sa Školskim sestrama franjevkama donio nam je divno iskustvo. Osim na zahtjevnim i odgovornim poslovima održavanja i vođenja samostana, neke od njih rade u bolnicama, neke su vjeroučiteljice a neke se još uvijek školuju. Iz razgovora s njima, zaključujemo kako svaka od njih svojom prisutnošću i radom predstavlja veliku blagodat za župu.

Nakon što smo saznali kakav život vode u samostanu, uslijedilo je čašćenje koje su vrijedne sestre oganizirale za nas.

Na povratku svojim domovima svi smo bili pametniji i duhovno bogatiji jer smo, po tko zna koji put, postali svjesniji činjenice kako je bogatstvo upravo u različitosti, čemu nas uči i Časni Kur'an.

Lamija Alili

 

 

 

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr