style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

Pričaju nam naši predci

Fotografije uz članak 13
16.03.2018

Treći razredi naše škole uče o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, predcima i potomcima na satovima Prirode i društva. Da bi sadržaj bio zanimljiviji, učiteljice su ovo učenje pretvorile u projekt Pričaju nam naši predci. Cilj nam je bio upoznati učenike s pričama baka i djedova o doživljajima iz djetinjstva, školovanju, običajima, igrama, predmetima iz prošlosti.

Tijekom tri tjedna učili smo o prošlosti , predcima, opisivali bake i djedove i crtali i slikali ih, učili pjevati i recitirati pjesme o njima i uvježbali igrokaz. Uredili smo panoe u učionicama svojim likovnim i literarnim radovima. Svakodnevno smo zajedno pripremali doček predaka priredbom i cvijeće za bake i sve gošće. Poslali smo pozivnice bakama i djedovima te pozvali i ravnateljicu, pedagoginju i logopedinju škole i profesore koji sad predaju ili će sljedeće godine predavati našim razredima.

Projekt je rezultirao i kulminirao projektnim danom 8. ožujka 2018. kada smo postavili izložbu, mali etnografski muzej i ugostili bake i djedove učenika koji su pričali o svojoj prošlosti, svom djetinjstvu i odrastanju. U prepunoj učionici našlo se mjesta za sve koji žele nešto naučiti, kao i goste iz škole, ravnateljicu i drugi učitelje i profesore škole.

Ponosne unuke i unuci, naši učenici trećih razreda, predstavljali su bake i djedove, postavljali im pitanja i poticali da i sami pričaju o svom djetinjstvu, školovanju, putovanju do škole, knjigama i obavezama, kaznama i igrama. Njihove interesantne priče nagradili smo lijepim zahvalnicama, ručno rađenim ružama od papira i pjesmama naučenim njima u čast.

Nakon priča iz prošlosti, posjetili smo izložbu stvari iz prošlosti što su ih roditelji učenika marljivo slali u školu na posudbu tijekom cijelog mjeseca. Eksponata za naš mali etnografski muzej je bilo toliko puno da su jedva stali u jednu učionicu. Bilo je tu nekoliko drvenih  igračaka iz prošlosti, noćna posuda, slikovnice, udžbenici, enciklopedije,  stari dnevnici kakve naša djeca dosad nisu vidjela  jer koristimo e-Dnevnik. Na izložbi smo vidjeli različita kućanska pomagala, pegle, šivaći pribor, ručnike, posteljinu i prekrivače za krevet, stolnjake, novac nekih davnih vremena, alate, fotoaparate , fenjere….

Još dugo je trajalo razgledavanje izložbe, neobavezni razgovori i druženje uz čaj, kavu za odrasle i kekse i kolače koje su pripremile vrijedne ruke naših baka.

Druženje s predcima i izložba kakve bi se mogli postidjeti i neki muzeji potiče nas da uvijek iznova učenicima osmislimo drugačije oblike nastave kojih ćemo se uvijek rado sjetiti.

Učiteljice trećih razreda Ljiljana Vučković, Ksenija Čop i Sunčica Meštrović

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr