style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

Književna večer u 1.c razredu

Fotografije uz članak 7
23.01.2020

 Cilj projekta je razvijati potrebu za čitanjem književnih tekstova i pozitivan stav prema čitanju iz potrebe i užitka, poticati na literarno i estetsko čitanje književnih tekstova da bi se razvili u cjeloživotne čitatelje i ljubitelje umjetnosti riječi jer čitanje otvara nove perspektive, potiče razvoj literarnoga ukusa i mašte. Naravno, u prvom razredu najvažnije je motivirati učenike na razvijanje vještine čitanja i samostalno čitanje.

Projekt je zamišljen u dva dijela: najprije će na jednoj Književnoj večeri roditelji čitati priče učenicima, a krajem školske godine, kad nauče čitati, učenici će na drugoj Književnoj večeri čitati svojim roditeljima. Projekt je predstavljen roditeljima na roditeljskom sastanku, jednoglasno je prihvaćen te su se roditelji dobrovoljno javili za čitanje.

U razredu smo se pripremali dva tjedna. Učiteljica i knjižničarka su odabrale dvadesetak slikovnica i nekoliko zbirki priča primjerenih prvašićima, a koje nisu na popisu obaveznih književnih djela za cjelovito čitanje, popularno zvane lektire. Učenici su zatim uvidom samo u naslovnice i ilustracije izabrali koje bi oni priče željeli slušati. Pripremili smo  i pozivnice za roditelje. Kao iznenađenje pripremili smo tri pjesme i plesa koje smo naučili na satovima Glazbene kulture. Taj dio je morala ostati naša mala tajna.

U večernjim satima u učionici su se okupili učenici 1.c razreda i njihovi roditelji. Za okrijepu su donijeli grickalice i sokove koje su vrijedne ručice odmah uredno rasporedile po stolovima. Točno u šest sati počeli smo s iznenađenjem, Mravljam koračnicom, pjesmom i plesom Hoki-poki i plesom Meksički šešir. Roditelji su zadivljeno odmah izvadili mobitele i snimali. Iznenađenje je uspjelo!

Prvu priču, Pogodi koliko te volim, pročitala je učiteljica i potaknula djecu da prije roditeljskog čitanja još jednom zagrle mame kako bi trema uoči čitanja nestala. Majke su pročitale 7 priča, djeca su ležeći na tepihu ili u krilu roditelja, pažljivo slušala, sudjelovala, smijala se i  prokomentirala svaku priču. Nakon jednog sata slušanja priča, grickalice, keksi i sokovi su nestali u minuti.

Cilj je ispunjen, djeca su slušala priče, bili ponosni na svoje roditelje, pokazali svoje glazbeno i plesno umijeće, likovne uratke, ugodno se družili uz knjigu i ugodno se družili u školi koja za njih sigurno nije izvor stresa i nelagode. Veselimo se drugom dijelu projekta u lipnju, a dotle nas čekaju novi projekti. Već sljedeći tjedan je Glazbeni dan!

                                                                     Učiteljica Sunčica Meštrović

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr