style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

Lokalna akcija „ Gastrodiplomacija u školi sretne djece“

21.06.2022

U srijedu 15. lipnja 2022. godine u našoj školi održali smo Lokalnu akciju „Gastrodiplomacija u školi sretne djece“.  Lokalna akcija sastavni je dio Projekta INCLuDE – međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja i financirana je iz sredstava Vlade Republike Hrvatske i sufinancirana  iz Fonda za azil, migracije i integraciju Europske unije.

Razlog prijavljivanja na Projekt koji je objavio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, bio je broj naših učenika izbjeglica i njihovih roditelja koji dolaze iz Sirije, Egipta, Iraka i Ukrajine i njihova dobra uključenost u naš obrazovni sustav i našu školu kroz  višegodišnje iskustvo u radu sa djecom i njihovim roditeljima.

Cilj naše akcije je jačanje interkulturalnih odnosa među roditeljima  i učenicima, smanjenje predrasuda prema izbjeglicama, oblikovanje tolerantnijeg stava prema osobama iz drugih kultura. Lokalnom akcijom smo potaknuli roditelje azilante na bolju uključenost u život i rad škole i njihovo osnaživanje, te bolju prihvaćenost  azilanata od strane lokalne zajednice.  Kod djece smo željeli potaknuti razvoj samopouzdanja i uključenost u aktivnosti sa djecom izvan prostora škole.

Program Lokalne akcije svojim dolaskom su uveličale djelatnice ureda za Ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade republike Hrvatske, roditelji iz Vijeća roditelja, učenici iz Vijeća učenika,   učitelji koji su razrednici djeci azilantima i drugi gosti.

-          U Kulturno umjetničkom programu  učenici azilanti predstavili su svoj rodni zavičaj kroz pjesme ili poeziju na svom materinjem jeziku, te kroz  glazbeni program na hrvatskom jeziku, odjeveni u nošnje svoga kraja.

-          Predstavljen  je Vodič za učenike azilante  i njihove roditelje u školi sretne djece koji je napisan na hrvatskom jeziku i preveden na arapski jezik, a služiti će učenicima i  roditeljima koji će upisivati djecu u školu, te im olakšali snalaženje u našoj školi.

-          Izložba  zemalja iz kojih dolaze naši učenici; Sirija, Egipat, Irak i Ukrajina, predstavljeni su u slici i riječi na velikim plakatima

Svečano otvorenje učionice za domaćinstvo! – dugogodišnja želja je ostvarena, jer smo sredstvima iz Projekta opremili učionicu za domaćinstvo u kojoj će generacije naših učenika moći stjecati kulinarske vještine, učiti o hrani i načinima pripreme, te ostalim važnim životnim vještinama.

-          Aktivnost Gastrodiplomaciju u školi sretne djece realizirana je u školskoj blagovaoni, gdje se degustirala  hrana koju su pripremili naši roditelji azilanti, svatko iz svoje države podrijetla, a sva sredstva za pripremu hrane su osigurana iz Projekta. Uz pojašnjenje pojedinih jela i načinima pripreme istih razgovaralo se o običajima, sličnostima i razlikama uz dobro raspoloženje svih nazočnih, roditelja i djece.

-          Za ovu prigodu napisana je Kuharica škole sretne djece i ona sadržava sva jela koju su naši roditelji naših učenika pripremili za ovaj Projekt - Lokalnu akciju.

Hvala svim sudionicima na aktivnom uključenju u realizaciji ovog Projekta, a posebna zahvala našim učenicima azilantima i njihovim roditeljima,  kao i svim učenicima iz Vijeća učenika.

 

 

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr