style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

STEAM in Times

Fotografije uz članak 2
08.10.2023
Od početka godine 2023. naša je škola partner na  Erasmus projektu pod nazivom STEAM in Times. Partneri u projektu, osim naše škole je i  Osnovno učilište "Lyuben Karavelov" iz Vidina u Bugarskoj. Obje škole imaju stručne nastavnike te su opremljene za poučavanje predmeta u području STEAM-a. Treći partner, Logopsycom iz Monsa u Belgiji, imao je nekoliko projekata vezanih uz STEAM obrazovanje, s posebnim fokusom na potrebe učenika sa specifičnim teškoćama u učenju.

Kroz ovaj projekt izrađuju se materijali koji će biti podrška  nastavnicima kako bi poboljšali praktični pristup predmetima iz područja STEAM. Posebna se pažnja posvećuje prevenciji matematičke anksioznosti u ranom obrazovanju i pripremi učenika za bolje iskustvo s matematikom kasnije u obrazovanju. Učenici će prepoznati da su matematička znanja bila važna u povijesti prilikom konstrukcije i izrade različitih predmeta, građevina, pomagala te će se sami okušati u izradi istih.

U ranoj dobi učenici često gube interes za matematiku zbog načina na koji se predmet podučava - kroz zadatke i vježbe, oslanjajući se na pamćenje, a ne na razumijevanje i eksperimentiranje. Iz tog razloga, ovaj projekt će se fokusirati na uključivanje učenika osnovnih škola u interdisciplinarni STEAM pristup gdje će bolje razumjeti važnost primjene znanosti i matematike kroz povijest pa sve do današnjih dostignuća civilizacije. Cilj ovog pristupa je istražiti povijesno i kulturno nasljeđe koje stoji iza  razvoja znanosti i matematike koje imamo danas, istovremeno motivirajući učenike da se bave ovim područjima na zabavan i neformalan način.

Rezultati projekta:

1. Izrada  vodiča koji će pomoći učiteljima da koriste povijesno naslijeđe za objašnjenje i kontekstualizaciju matematičkih pojmova. Objasnit ćemo ne samo kako se STEAM teorija može primijeniti na kulturno i povijesno nasljeđe, već i kako su te teorije prvi put zamišljene, kontekst i implikacije koje su imale na razvoj našeg društva.

2. Izrada nacrta modela projekata koje će izrađivati učenici.

3. Izrada pedagoških materijala koji će pomoći učiteljima pronaći inovativne načine poučavanja matematike. Materijali će pratiti tijek lekcije, biti spremni za korištenje i lako prilagodljivi.

Pozivamo učenike, roditelje, učitelje i ostale zainteresirane osobe da prate razvoj ovog projekta i projektne aktivnosti koje ćemo ove školske godine provoditi u našoj školi.

Poveznica na projekt: https://steamintimes.eu/?page_id=158&lang=hr

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr