style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

​​Lovro pl. Matačić

Fotografije uz članak 9
14.02.2024

Lovro pl. Matačić bio je hrvatski dirigent i skladatelj. Jedan od najpoznatijih dirigenata 20. stoljeća. Pripadao je eliti europske i svjetske glazbe. Ljudski i umjetnički formiran na razmeđu raznih tradicija i kultura, uspio je na zadivljujući način upiti i povezati razlike uvjetovane tim razmeđima, te ih ugraditi u temelje izraznog i spoznajnog bogatstva svojega suglasja s glazbom.

Lovro Matačić rođen je 14.veljače 1899. godine na Sušaku. Sa samo osam godina pjevao je u zboru Bečki dječaci. Glazbenu naobrazbu nastavio je kod uglednih pedagoga s bečkog Konzervatorija koji ipak formalno nije pohađao, niti je stekao kakvu završnu diplomu. Dokazivao se u praksi što je počelo već 1916. kada je kao korepetitor počeo volontirati u Operi u Kölnu. Imao je tek 16 godina kad je slavni Bečki Muzikverein praizveo njegovu Fantaziju za orkestar. Postaje slavan diljem Europe.

Naša škola sa ponosom nosi njegovo ime i promiče glazbenu umjetnost i lik i djelo velikog Maestra Lovre pl. Matačića među svim naraštajima naših učenika.

Jednog dana kada će se raditi račun, neće biti važno što sam napravio za internacionalne kompozitore, nego što sam napravio za hrvatsku glazbu.”, svojedobno je izjavio maestro. Njegovim brojnim nastojanjima na tom području svakako treba pribrojiti i oporučno izraženu želju za osnivanjem Fonda Lovro i Lilly Matačić. 

 

Kako su  naši učenici prvog razreda učili o velikom umjetniku možete pogledati u galeriji slika.

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr