style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

18. 11. 2016. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

21.11.2016

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje  ove smo godine počeli obilježavati  prisustvovanjem dijela učenika i profesora, ravnateljice i pedagoginje na sv. misi u župnoj crkvi sv. Obitelji, koju je predvodio župnik, vlč. Ivica Zlodi 17. studenog 2016. godine,  a nakon koje smo s učenicima zapalili svijeće u Ulici grada Vukovara za sve nestale i poginule branitelje grada Vukovara i Domovinskog rata.

U petak, 18. 11. 2016. svi učenici od petog do osmog razreda prisustvovali su prigodnom obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara tijekom kojeg su uz riječi svojih profesorica i slikama iz dokumentarnih filmova mogli vidjeti  kako se naša Domovina Hrvatska branila u Domovinskom ratu i kako je 18. 11. 1991. godine pao grad Vukovar.

 Dojmove sa izvanučioničke nastave u Vukovaru prenijeli su nam i učenici osmih razreda koji su Grad posjetili 10. i 11. studenog 2016. godine. Nakon završnih riječi zahvale za sve nestale i poginule Hrvatske branitelje i nedužno civilno stanovništvo Vukovara, učenici iz Vijeća učenika odali su počast poginulim i nestalim braniteljima paljenjem svijeća ispred škole.

Neka im je vječna slava i hvala!


Siniša Glavašević: Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?

Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr