style="width:100%; margin:0;">
Ilustracije ustupila: Lana Hudina

"Čmelci" - Uvod

Fotografije uz članak 2
12.11.2021

2008. godina, u našoj školi ostati će zapamćena po osnutku školske zadruge. Zadruga je osnovana u veljači 2008. godine sa željom da naša škola bude mjesto još jedne izborne aktivnosti kojom će se naši učenici moći baviti. Uz sve djelatnosti kojima se školske zadruge u Hrvatskoj bave, odlučili smo da naša zadruga bude jedna od rijetkih koje se bave uzgojem eko-povrća. Od silnih imena koje smo mogli smisliti ili izabrati, odlučeno je da će se naša zadruga zvati "Zrno". Razlog tome je vrlo jednostavan, a to je zato što se jedna od najpoznatijih ekoloških imanja u Hrvatskoj zove istim imenom. Primarna djelatnost Zadruge je uzgoj ekološki prihvatljivog povrća. Ta ideja zaživjela je u trenutku kada je donesen novi pravilnik koji je predvidio zdraviju prehranu djece u školama. U tom trenutku je odlučeno kako bi bilo odlično da se učenici naše škole sami počnu baviti uzgojem onoga što će kasnije u školskoj kuhinji jesti. Prvo što nam je bilo činiti, pošto smo škola u gradskom naselju, bilo je osigurati ekološke uvjete, a to je prvenstveno značilo osiguravanje plastenika koji će biti mjesto samog uzgoja povrća.

Pošto uzgoj povrća zahtijeva određene klimatske i vremenske uvjete bilo je jasno da je nemoguće cijele godine baviti se samo proizvodnjom povrća tako da će učenici, osim tog segmenta, imati priliku mnogo vremena provesti učeći o samoj ekologiji, zaštiti prirode, a što će biti osigurano kroz razna predavanja organizirana u školi, ali i posjete raznim gospodarstvima u Hrvatskoj gdje će učenici, članovi Zadruge, moći vidjeti sve segmente ekološkog uzgoja hrane. Znajući da je za te naše ideje, osim volje potreban i novac, bilo je potrebno početi sa izradom određenih projekata i traženjem sponzora koji bi pomogli da se one ostvare. Što se tiče projekata, naglasak je stavljen, a sve na inicijativu naše ravnateljice Zdenke Kapović, na projekt koji dovodi u vezu smanjivanja nasilja u školama kroz razne aktivnosti u kojima bi djeca aktivno provodila svoje vrijeme družeći se i radeći nešto korisno. Projekt je dobro prihvaćen od strane Grada Zagreba tako da možemo reći da ćemo ubrzo krenuti sa samim njegovim provođenjem, a sam projekt bi trebao osigurati i određena sredstva koja će se uložiti u nabavu alata i materijala potrebnog za funkcioniranje Zadruge.

Osim projekata potrebno je spomenuti i odličnu suradnju škole sa tvrtkom Coca-Cola i to na način da smo već ugostili njene djelatnike na radnoj akciji u sklopu Dana volontera kada su pomogli u čišćenju i uređenju okoliša naše škole.

Jasno je da sama Zadruga i posao oko nje zahtjeva puno truda i vremena, ali u svakom slučaju rezultati neće izostati i smatram da u budućnosti može postati jedan od zaštitnih znakova škole. Sada nam ostaje učenike organizirati u nekoliko grupa kako bi od drugog polugodišta mogli krenuti s predavanjima i izradom školskog vrta. Roditelji i učenici su iznimno zainteresirani za ovu inicijativu tako da sa sigurnošću mogu reći da članova neće manjkati.

Puno sreće i uspjeha u novoj godini želi vam Tomislav Milek, nastavnik geografije i voditelj Učeničke zadruge "Zrno".

 

Vezani sadržaj

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak: 8:00 - 14:00

Jelovnik 1.

Jelovnik 2.
(za djecu koja su prijavljena za B jelovnik)

Jelovnik 3.
(za djecu koja su prijavljena za C jelovnik)

Kontakt:

OŠ Lovre pl. Matačića
Joze Laurenčića 1
10 000 Zagreb

tel: 01/6144-315
e-mail: info@os-lovre-pl-matacica.hr